26 Mayıs 2012 Cumartesi

Olimpiyat mı, EURO 2020 mi?

HTSPOR


Türkiye’nin 2020 yılnın için iki dev organizasyonu Olimpiyat Oyunları ve Avrupa Futbol Şampiyonası’na (EURO) aynı anda aday olması, kafalarda farklı fikirlerin oluşmasına neden oldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) İstanbul’a 2020 Olimpiyat Oyunları için Tokyo ve Madrid ile birlikte resmi adaylık statüsü vermesi, bu tartışmaları yeniden alevlendirdi.

İKİ KULVARDA MÜCADELE
Hükümet, EURO 2020 için son anda Türkiye’den başka adayların da çıkmasının ardından takvim avantajını ele geçirdiğini düşünüyor. Ev sahiplerinin olimpiyat için 7 Eylül 2013’te, EURO 2020 için ise 2013’ün sonunda belirlenecek olması elimizi rahatlatıyor. Türkiye her iki organizasyon için de iddiasını sürdürmek isterken, kamuoyu bu konuda ikiye bölündü.

Bazıları Türkiye’nin bir futbol ülkesi olmasından hareketle Avrupa Futbol Şampiyonası’nı tercih etmesi gerektiğini savunurken, karşıt görüştekiler de olimpiyatın dünyanın en büyük spor organizasyonu olduğunu ve Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini dile getiriyor.

HABERTÜRK de önde gelen spor yazarı ve yorumcularına ‘Türkiye, 2020’de Olimpiyatı mı, Avrupa Futbol Şampiyonası’nı mı düzenlemeli?’ diye sordu.

İŞTE CEVAPLAR:

FATİH ALTAYLI: Elbette ki Olimpiyat
Olimpiyat mı, futbol mu sorusu bence anlamsız. Elbette ki olimpiyat. Bir Avrupa Şampiyonası ile bir Olimpiyat’ın sportif, toplumsal ve prestij değerleri kıyaslanamaz bile. Olimpiyat ciddi anlamda tarihe geçmektir. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ise ne böyle bir geçmişi, ne de böyle bir tarihi değeri vardır. İşin sportif yönünü bir tarafa bırakırsak, olimpiyat düzenlemek bir ülke açısından sınıf atlamaktır. Olimpiyat düzenleyen ülkelerin bazı istisnalar dışında kazanmış oldukları ivme, kayda değerdir. En iyi örnek Seul’dür. Seul Olimpiyatları Kore’nin bir dünya devi olarak uluslararası toplumun önüne lansmanıdır. Diğer pek çok olimpiyat kenti ve ülkesi için de aynı gözlemi yapmak mümkündür. Çünkü hem ekonomik, hem zihinsel olarak gelişmemiş toplumlara olimpiyat yaptırılmaz. Bir ülkeye olimpik oyunların verilmesi, bu ülkenin kültürel ve sportif seviyesinin dünyadaki en köklü kurumlardan biri olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin saygın üyelerince teyidi anlamı taşır. Bu yüzden karşılaştırma yapmak bile abestir. Türkiye tüm gücüyle olimpiyata sarılmalıdır.

SERGEN YALÇIN: Tabii ki Euro 2020!
Tercih söz konusu olsa, ben tartışmasız ‘Euro 2020’ derim. Olimpiyatlar da çok önemli ama futbol çok farklı. Etkisi, izleyicisi, oluşturduğu gelir potansiyeli, yaratacağı rüzgar düşünüldüğünde olimpiyatlar Euro’yu tutamaz. Tamam çok prestijli bir organizasyon ama futbolun yaratacağı büyü bir başka. Bakın, Türkiye’de Liverpool ile Milan, Olimpiyat Stadı’nda bir final oynadı, hala konuşuyoruz. Avrupa’da spor denilince akla ilk gelen futboldur. Türkiye de bir futbol ülkesi olduğuna göre tercih yaparken çok zorlanmamak gerek.

HINCAL ULUÇ: Türkiye olimpiyata hazır değil
Ülkenin menfaatleri gereği daha ağırlıklı olan Avrupa Futbol Şampiyonası... Türkiye olimpiyata henüz hazır değil. Önce bu ulusu, en azından İstanbul’u olimpiyata hazırlamamız gerekiyor. İzmir’de Akdeniz Oyunları ve Üniversite Oyunları yaptık, ilkindeki tesisler harabe, ikincisindekiler bomboş. Spordan bu kadar uzak olan bir ulusun ‘Ben olimpiyat yapacağım’ demesi riskli ve tehlikeli. Futbolu seçersek, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde maçlar oynanır, turizm açısından çok rahat pazarlanır. Organizasyon bizim için kolay olur, tribünler dolar, hatta biletler karaborsaya düşer. Türkiye’ye katacakları ve rahatlığı bakımından tartışılmaz.

ATTİLA GÖKÇE: Olimpiyat büyük rüyamız
Bu ülkenin 80’li yıllarda başlayan büyük rüyası olimpiyattır. İstanbul gibi iki kıtada onlarca kültür ve medeniyetin hoşgörüyle kucaklaştığı bir kente elbette olimpiyat yakışır. Bu sefer eğilim İstanbul lehine yükseliyor. 2016’dan sonra Avrupa’ya uğraması lazım. Madrid, İspanya ekonomisi yüzünden olimpiyatı kaldıramaz. Şansımız yüksek, Tokyo ile başbaşa kalırız. Futbolun popülizmi, olimpik heyecanın önüne geçiyor. EURO oynanır, unutulur. Oysa Olimpiyat asla unutulmaz.

ESAT YILMAER: Bu fırsat kaçmaz
Elbette ki tercihimiz olimpiyattan yana olmalı. Türkiye, Avrupa Şampiyonası’nı her zaman alabilir ama olimpiyat şansı bir daha bu kadar yakına gelmez. Bunu tartışmak bile yanlış olur. Çünkü olimpiyatların ülkeye getirisi çok fazla. Bunun kıymetini bilmeden futbola yönelmek Türkiye açısından akılcı olmaz. EURO’dan vazgeçilmeli.

ERMAN TOROĞLU: Olimpiyat tercih edilmeli
Olimpiyatların tercih edilmesi gerekir. Çünkü olimpiyatların ana fikri ahlaktır. Bize olimpiyatları verirlerse, pek çok şeyi deterjan yardımı olmadan temizleriz. Buna ihtiyacımız var mı? Maalesef evet.


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder