Eski Yunan'da ısırmak ve göze zarar vermek dışında her şeyin serbest olduğu Pankration dövüşleri vardı. Büyük İskender'in askerlerini bu dövüşçüler arasından seçtiği söylenir. Daha sonra Romalılar silahları da ekleyerek Gladyatörleri arenalara çıkardılar.
1920'li yıllardan Brezilya'da canlanan Karma Savaş Sanatları 1993 yılında UFC ile ortaya çıktı. Şimdi burada dövüşenlere Modern Çağın Gladyatörleri" diyorlar.. Karma Savaş Sanatları'na İngilizce okunuşunun baş harfleriyle ( Mix Martial Arts ) MMA diyoruz.
Burak Değer Biçer ve Ertan Balaban Türkiye'nin en iyi MMA takımı. Bunu ben değil konuştuğum bir çok kişi söyledi. Mücadele sporlarında stilleri ve uygulayıcılarını röportajlarla tanıtmaya devam ediyorum. Bu yazıyı mecburen iki parçada yayınlayacağım. 12 A4 sayfası bir röportajı okumak zor. Ama yazmak benim için daha da zor oldu..
Kavacık'taki Balaban ve Biçer'in Corvos MMA Academy'lerine gittim. Haftanın 6 günü ders var. Muay Thai, Brazillian Jiu Jitsu, MMA diye dersler 3 kategoride. Heyecanı yaşatmak için size kafes hissini de veriyorlar.
Çok keyifli ve uzun bir röportajdı. Brazilian Jiu Jitsu ve MMA hakkında çok şey öğreneceğinize eminim. Ve şu ana kadar hiç kimsenin sahip olmadığı çok özel BJJ antreman görüntülerini kaydetmeme izin verdiler. Bunların bilen gözler için çok değerli olduğunu biliyorum.
Onlarla Corvos'un içindeki ofislerinde görüştüm. Karşımda hem Burak Değer Biçer hem de Ertan Balaban vardı. Hem dövüşüyorlar, hem öğretiyorlar, hem de bir salonu işletiyorlar. Bu çok zor bir iş..
Ve sohbet başladı.. (Röportajın 1. bölümü)
Abdullah Demir: Bir koltukta 2 karpuz var. Hem dövüşmek hem öğretmek zor olmuyor mu?
Ertan Balaban: En zorunu size söyleyim mi? Eskiden hem dövüşüyor hem hocalık yapıyordum. Şimdi bir de burayı yönetiyorum. O daha da zor. Normal bir şirket yönetir gibi burayı yönetiyorum, artı aşağı inip dersimi veriyorum. Artı sabah 8'de kalkıyorum altı aydır diyetteyim. Günde 3 idman yapıyorum. Bu biraz zor evet.
İnşallah burada kadrolaşacağız. Biz Türkiye'de değil Avrupa'da iddialı bir okuluz. Turnuvalara da o yüzden gidiyoruz. Avrupa'da kendimizi göstermek için. O yüzden büyüdüğümüz zaman kadrolaşacağız. Daha kadrolaşacağız. Biz işin mutfağında olacağız. Burada bizi yönetenler, bize yardımcı olan insanlar bulunacak.
HEDEFLERİ...
Dünyada en büyük okullar böyle yapıyor. Ben hem hocayım, hem musabık, hem yönetici.. Alttan gelen öğrencilere de örnek olmak istiyorum. Gidip Avrupa'da Amerika'da başarılı olmak istiyorum ki bizi örnek alsınlar. Hepsini bir arada yapmak zor. İnsanlar geldikçe bunu çözeceğiz.
Abdullah Demir: Türkiye'de MMA ve BJJ konusunda en iyi ekip diye sizi önerdiler. Sitenizi inceledim. Benim yapmak istediğim biraz daha teknik ve sisteme yönelik tanıcı yaklaşım. İnternette ve forumlarda insanlar bazı konuları yazıp tartışıyor. Ancak bu konuda yetkin insanların tepeden net ve keskin bir şeyler söylemisini bazı çizgilerin belirginleşmesini istedim.
Ertan Balaban: Bazı insanlar hakkımızda çok olumlu şeyler yazıyorlar. Bazıları çok olumsuz şeyler yazıyorlar. Bizi tanımıyorlar. Oraya girsek mi diyoruz? Orada anlatsak mı kendimizi bakın böyle böyle diye. Bu sefer çok amatör de görünebiliriz. Dediğiniz doğru o yüzden size anlatmak daha doğru yani...
“CALIFORNIA MMA ÖĞRENMENİN MERKEZİ GİBİDİR...”
Abdullah Demir: Burak Bey 1993'te ABD'de California'da savaş sanatlarına başlamışsınız. Ertan Bey siz de ABD'ye gitmişsiniz. Bu işin kaynağı ABD mi?
Burak Değer Biçer: Şöyle söyleyim bu işin öğrenildiği yerler bellidir. Avrupa'da belirli merkezler var. Özellikle Batı Amerika'da çok popüler. Çıktığı yer Brezilya olduğu için orada çok köklü takımlar bulunuyor ve bu adamlarda büyük bir çoğunluğu sörf yapan adamlar. Bu nedenle genellikle California'ya taşınmaya karar vermişler. Bazıları Doğu'da iş için geçmiş sonra oradan tekrar Batı'ya yerleşmişler. Amerika'da California eyaleti bunun merkezi gibi neredeyse.
Sadece bir şehirde 6-7 akademi bulunuyor bazen. Bu yüzden bu işin kaynağını araştırıp oradan öğrenmek.
“MMA'E NASIL BAŞLAMALI?”
Abdullah Demir: MMA başlayacak birisi için hangi stilleri öğrenmesi daha iyi olur?
Ertan Balaban: MMA'in başlangıç noktası zaten Brazilian Jiu Jitsu. MMA ilk başta BJJ'cilerin Amerika'ya gelip bütün disiplinlere meydan okuması ile başladı. O yüzden MMA'e başlayan birisinin ilk önce BJJ öğrenmesi gerekir. Çünkü zaten MMA'in başlangıç noktası odur. Daha sonra BJJ'ciler diğer disiplinlere üstünlük gösterdikten sonra.. İnsanlar da gelişiyor..
- spor hızla gelişiyor, 100 metre daha hızlı koşuluyor, 10 yıl önceki basketbol ya da futbolu izleyemiyoruz bile
- Dövüş sporları da hızlı bir şekilde ilerledi. Ne yaptı insanlar? Cross training yapmaya başladılar. Jiu Jitsu'cular da karşılarındakinin kendilerinin sporunu öğrenmesiyle birlikte ... Karateciler, Kickboxcular, Ninjitsucular birçok dövüş dalındaki insanlar BJJ'nin üstünlüğünü görünce onu öğrenmeye başladılar. Bunu öğrenmeye başlayınca iyi defans yapmaya başladılar.
DİĞER DİSİPLİNLER DE JİU JİTSU ÖĞRENİYOR
Bu defa kickboxcular yere düşmemeye başladılar. Ki ayakta dövüşmek için. Yani güreşe girdiler, güreş öğrenmeye başladılar. En iyi ayakta durmayı ve düşmemeyi öğreten güreş.
Ayakta dövüşmeyi bilmeyen BJJ'ciler belki onlarda ayakta dövüşmek zorunda kalırlar diye boks, kickboks, muay tai gibi vuruş disiplinlerini öğrenmeye başladılar. Çünkü her zaman onları yere alamadılar. Böylelikle spor bir gelişim içine girdi ve bugün bu sporu yapan insanlar eskisi gibi bir tek şey bilmiyorlar. Eskiden bir stil karşısına bir stil geliyordu. Örneğin karateciye karşı Jiu Jitsucu ya da kickboxcuya karşı Jiu Jitsucu gibi oluyordu. ama şimdi böyle bir şey olmuyor.
“MMA TEK BİR SPOR DALIDIR”
Şimdi MMA tek bir spor dalı. Bütün sporların birleşiminden oluşan bir şey değil. Ama tabii ki alt dallarında boks, kickbox, güreş BJJ geçiyor. Ama MMA tek bir spor; insanlar bu hatayı hep yapıyorlar. MMA Karma savaş sanatları diye Türkçe'ye çevriliyor. Karma savaş sanatlarının her hangi bir şeyin içine girebileceğini düşünüyorlar. Kesinlikle böyle değil. MMA tek bir spor. MMA'in çalışmaı biçimi vardır. Bunun içinde bazı sporlar yer alır. Bunlar da BJJ yerde, Ayakta güreş, boks, muay thai, kickboks vuruş disiplinleri vardır. Müsabık ayakta başlar. Sporcular birbirlerine ayakta vururlar. Muay thai ya da güreş Clinc pozisyonuna girebilirler, birbirlerini yere düşürebilirler. Yerde BJJ ile devam ederler. fakat şöyle bir kıstas var. Neden BJJ ile başlamak zorundalar. Çünkü bugün ayakta çok iyi olmayan dövüşçüler de MMA yapıyor.
SON MAÇIN STRATEJİSİNİ ANLATIYOR
Güreşi çok iyi olmayan dövüşçüler de MMA yapıyor. Ama BJJ bilmeden MMA ringine ya da kafesine girmeyen sporcu bugün çok az. Maçları BJJ ile bitirmeseler bile bugün yani bazı sporcular - mesela ben bugün gideceğim ve pazar günkü maçımda BJJ yapacağım. Rakibimi yere alacağım ve onu domine edeceğim. Fakat bugün MMA'de bunu yapmayan bu strateji ile ilerlemeyen sporcular bile yere düşüp maçı hemen vermemek için çok iyi BJJ siliyorlar. Hatt BJJ'de siyah kuşaklar. Ama kendi tercihleri maçı ayakta tutup kickboks dövüşmek olabiliyor. Ama hepsi BJJ biliyorlar.
“MMA'E BRAZILIAN JİU JİTSU İLE BAŞLAMAK GEREKİR”
Abdullah Demir: Peki bir sırası var mı beraber öğrenilebiliyor mu bunlar?
Burak Değer Biçer: Biz genelde gelen insanlara öncelikle BJJ'ye başlamaları gerektiğini söylüyoruz. Çünkü gerçekten BJJ olayın içindeki üstünlüğü yüzünden öğrenilmesi gereken bir alt yapı. O alt yapı olmadan çıkıp dövüşmek gerçekten çok zor.
“BJJ'NİN ÜSTÜNLÜĞÜ MMA'İ ORTAYA ÇIKARDI”
Özellikle karşıdaki kişi BJJ biliyorsa. Demin Ertan Hoca da ondan bahsetti. Bu iş onun üstünlüğü yüzünden ortaya çıktı. Yani birileri BJJ çalışmaya da mecbur oldu. Yani bir boksör, vuruşçu striker da BJJ yapmak zorunda olduğunu anladı. Ki en azından ayakta kalabilmek için. Çok kolay bir Arm Lock'a ya da chock'a yakalanmamak için. Şimdi bu kadar etkin bir disiplin işin içinde söz konusu olduğu zaman yemeğin yağından bahsediyorsun. anlatabiliyor muyum? O orada olmak zorunda.
“EN ETKİLİ TUTUŞ DİSİPLİNİ JİU JİTSU'DUR”
Bugün sokaktan herhangi birisini alıp bir kavgaya bir mücadeleye bir organizasyona soktuğunda, o adam yumruk atabilir ama o adam BJJ yapamaz. Yani bir yerden başlamak gerekiyorsa insanların sağlam bir grablin, bir tutuş disiplininden başlanmasını tavsiye ediyoruz. Ve bu tutuş disiplinleri arasında en etkilisi disiplin tatışmasız BJJ'dur. Çünkü puana yönelik değildir, olimpik değildir. O yüzden BJJ ile başlayıp, bunu sağlam vuruş disiplinleriyle (sparingi olan) gerçekçi hareketleri öğreten boks, muay thai, taylan boksu özellikle -bizim tavsiye ettiğimiz vuruş disiplinidir- Bunu birleştiren insanlar. Ve aralarındaki geçişleri çalışan insanlar. Kondisyon antremanlarını yaparak MMA geçiş yapabilirler.
JİU JİTSU NASIL ORTAYA ÇIKTI
Abdullah Demir: Normal Jiu Jitsu ile BJJ arasındaki fark nedir?
Burak Değer Biçer: Aslında başına döneyim mi, anlatayım mı? Jiu Jitsu bilinen en eski dövüş sanatıdır. Her şeyden önce Jiu Jitsu vardı diye biliniyor.Ve bir şekilde. Hindistan'daki rahipler bir dönem seyahat etmek zorunda kalıyorlar. Bu göçleri sırasında yolda rastladıkları hırsızlara haydutlara karşı kendilerini koruma ihtiyaçları doğuyor. Bu adamların o dönemde silah kullanmaları yasak. Silah kullanamadıkları için çok insancıl bir sistem geliştirmeye başlıyorlar. Bunlar tutuşlardan oluşuyor. Çünkü BJJ sana bu gücü veriyor. Rakibi imobilize edip onu hareketsiz bırakıp onunla konuşabiliyorsun. Belli noktaları tutup eklemlerini manipüle edebiliyorsun ama bu kırış deniliyor. Kırmak zorunda da değilsin. Onun kolunu o pozisyonda tutup canının yanmasını sağlayıp onunla konuşabilirsin, sakinleşmesini sağlayabilirsin. Onu boğup bayıltabilirsin ayılacaktır. Boğup tutup öldürebilirsin. Beyin hasarına neden olabilirsin. Yani gücü tamamen senin eline veren bir disiplin. Çok insancıl bir disiplin. pozisyon kontrollerinden oluşuyor.
JİU JİTSU JAPONYA'YA GEÇİYOR
Bunu geliştiriyorlar. Bir şekilde bunu Japon samurayı keşfediyor göçleri sırasında ve bunu ülkelerine götürüyorlar. Japon Jiu Jitsu'sunun ortaya çıkışı bu samurayın yaptığı değişikliklerden oluşuyor. Çünkü samuray silah kullanabiliyor. Onun için grabling sistemini alıyorlarHindistanlı rahiplerin geliştirdiği sistemi alıyorlar, kendi savaş sanatlarına sokuyorlar. Ve ortaya Japon Jiu Jitsu'su çıkıyor. İşin içinde kılıç da oluyor tabii... Sonra bir şekilde bu disiplin orada gelişiyor. Savaşlarda kullanıyorlar çok başarılı oluyor. Bir dönem sonra samuray için olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Batıya limanlarını açıyorlar. silah geliyor ülkeye, ülkeye silah geldikten sonra samurayın sonu geliyor. O dönemlerde kullanılan disiplenlerin büyük bölümü tip değiştiriyor.
SAVAŞ SANATLARI SPORA DÖNÜŞÜRKEN...
Müsabakaya dönüşüyorlar. Çünkü artık topraklarını korumak için kadınlarını korumak için silaha ihtiyacı olmayan insanlar yani dövüş sanatına ihtiyacı olmayan insanlar silahla tanışıyorlar. disiplinler artık bir şekilde gerçekçiliğini kaybediyor. Döner tekmeler, havalı hareketler, süslü stiller ortaya çıkıyor; gösteri amaçlı.
JİU JİTSU GERÇEKÇİLİĞİNİ KORUYOR
Yani disiplinler gerçekçiliğini kaybediyor. Bugünkü bazı disiplinleri 100 yıl 200 yıl önceki disiplinlerle karşılaştırırsan bile çok ciddi farklılıklar olduğunu görürsün. İşin içine müsabaka giriyor, kurallar giriyor, atletik komisyonlar giriyor. Regülasyonlar giriyor. Durum böyle olunca disiplinler komple bir değişim altına giriyorlar. Gerçekçiliğini yitiriyorlar. Jiu Jitsu'da öyle değil. Sadece bir okul Japonya'da gerçek Jiu Jitsu çalışmaya devam ediyor.
GERÇEKÇİ SİSTEM GİZLİ JİU JİTSU OKULLARINDA
Hatta o dönem imparator Jiu Jitsu çalışılmasını yasaklıyor. Diyor ki: Bu bizim ulusal sırrımızdır. Bunu batılı insanlara öğretirsek mahvoluruz... Ve yasaklıyor.
JİU JİTUS BREZİLYA'YA GİDİYOR
Gizli okullardan birtanesinin öğrencisi Esai Maeda adında - Kont Koma, savaş kontu lakaplı - bir Jiu Jitsu ustası Japon kolonisi kurmak için Brezilya'ya gönderiliyor. Politikacı aynı zamanda. Orada Gustav Gracie adında bir adam ona yardımcı oluyor. Çok önemli bir adama orada o dönemde. Para diye bir yerde. Ve yardımcı olduğu için de "Ben sana ve oğullarına bir sır vereceğim. Bu sırrı oğulların götürecekler" diyor.
GRACIE AİLESİNE BÜYÜK SIR
Oğullarına Jiu Jitsu öğretiyor. Oğullarından birtanesi Helio Gracie vertigo problemi var kulağında sorunu var denge sıkıntısı çekiyor. Bir şekilde hareketleri yapamıyor. Doktorları fiziksel aktiviteden uzak durmasını tavsiye ediyor. Hiç bir şey yapmasın bu çocuk çok küçük diyorlar. Zaten 67-68 k.
(Röportajın 2. bölümü ilerleyen günlerde yayınlanacaktır)
Kaynak:Habertürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder