29 Mayıs 2010 Cumartesi

Yıldırım: 1.5 trilyon harcadık ama 1.4 trilyon da kazandırdık!

Dün gazetemde “Fenerbahçe kongre üyesi olsam yönetime ne sorardım?” başlıklı bir yazı yazdım. Bunun üzerine başkan Aziz Yıldırım arayıp
bugünkü kongrede neler isteyeceğini ve kulübün mali yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Başkan, kongre üyelerinden borçlanma yetkisi istemeyeceğini, borç istemediğini, sadece yapacağı tesis yatırımları için bir nevi çalışma izni isteyeceklerini ifade etti. Lafı uzatmayalım; Aziz Yıldırım’ın anlattıklarını sıralayalım:

* Kongre üyelerinden borç istemeyeceğiz. Elimizde yapmamız gereken tesis yatırımları var. Bunları ne yönde yapacağımıza dair 1-2 alternatif çıkarıp tekrar onların karşısına çıkmak istiyoruz. Örneğin stadın arkasındaki Kenan Evren Lisesi’nin mülkünü aldık. Buraya alışveriş merkezi yapmayı planlıyoruz. Kongre üyelerine “Bize buranın alışveriş merkezi yapılması için çalışma yetkisi verin” diyeceğiz. Sonra da 2-3 ay sonra yeniden karşılarına çıkıp “Bu alışveriş merkezini kendimiz yaparsak maliyeti şu kadar, yapişlet-devret modeli ile yaparsak şu kadar, siz ne derseniz onu yapalım” diyerek, son kararı yine kongre üyelerinin vermesini isteyeceğiz.

* İkinci isteyeceğimiz şey, üniversite için varlık devri yetkisi. Fenerbahçe Üniversitesi kuruyoruz.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurallarına göre üniversite kuracak vakıf 15 milyon TL’lik varlık istiyor. “Bize bu vakfa 15 milyon TL aktarma izni veriyor musunuz?” diye soracağız.

* “Düzce Kaynaşlı’daki tesis için 7.5 trilyon ayırdık. Bunu harcama yetkisi veriyor musunuz?” diye soracağız.

* Ataşehir’deki salon projemizi ne şekilde yapacağımıza dair planlarımızı anlatmak için yetki isteyeceğiz.

* Şile yolunda Sazakçeşme mevkiinde 500-600 dönümlük bir araziyi kulübe kattık. Burayı uzun vadede 1500 dönüme çıkarma durumumuz var. Tüm tesisleri ve belki ileride üniversiteyi buraya taşımak istiyoruz. Bu arsa tahsisini anlatacağız.

* Gayrimenkul yatırımlarının yapılması için yetki isteyeceğiz. “Kulübe bir gayrimenkul kazandırmak için yönetime yetki verir misiniz?” diye soracağız.

* Sonuçta biz projeleri yaparız, yine kongreye sorarız. Kongre üyeleri “Şu yatırımı yapmayalım” derlerse, o projeyi de yapmayız.

* * *

Aziz Yıldırım mali kongrede üyelere soracaklarını böyle anlattıktan sonra, bilançonun belli rakamlarını ifade etmeye geçti. Hedefinde “1.5 trilyon para harcadı, 4 şampiyonluk kazandırdı” diyen Melih Gökçek vardı elbette. Başkan Gökçek’in rakamını doğruladı ve şunları
söyledi:

* Evet benim 12 yıllık yönetim dönemim boyunca 1.424 trilyon harcadık.

* Ancak aynı dönemde 1.353 trilyon da gelir getirdik.

* Aradaki 85-90 trilyonluk fark banka borcudur. Geçen yıl 84 milyon dolar banka borcumuz vardı, bu yıl 85 milyon dolara çıktı. Bu 1 milyon dolarlık artış da kur farkından.

* Her yıl bu 85 milyon dolarlık borcun yüzde 10’u kadar faiz ödüyoruz ki o da yüzde 6 ila 8.5 milyon dolar arasındadır. Bu rakamları açıkladıktan sonra bombayı patlattı:

* Biz göreve geldiğimizde doğru dürüst malı olmayan kulübün bugün ortalama piyasa değeri ile tam 271 trilyonluk malı var.

* Stat 80 küsur milyon dolara mâl oldu. Sadece Ankara’daki tesisler 15 milyon dolarlık maliyettir. Diyorlar ki: “Bu tesislerin kulübe ne getirisi var?” Bir kere stadın geliri biz geldiğimizde 3 milyon dolardı şimdi 38 milyon dolar. Ankara’daki tesislerin bir getirisi
yokmuş gibi görünüyor. Ama kulübün gayrimenkulü var. Bunlar yoktu.

* Bu tesisler parasızyapılamayacağına göre 1.424 trilyonluk giderin bir anlamı var. Üstelik yapılan tesisler ve diğer gelir kalemleriyle 1.353 trilyonluk gelir getirmişiz. Herkes zannediyor ki bu parayı sadece futbol takımına harcadık.

* Fenerbahçe Ülker ve Fenerbahçe Acıbadem dışındaki tüm amatör branşlara yılda 20 trilyon para ayırıyoruz. Bunu 12 yılla çarparsanız zaten sadece hiçbir getirisi olmayan bu branşlar için ne kadar yekun harcadığımız çıkar ortaya. Ne yapalım, bu branşları kapatalım mı?

* Bugün Fenerbahçe sadece profesyonel değil, amatör ve altyapı nezdinde de 80 dalda şampiyonluğa oynuyor.

‘TRANSFERDE GECİKMEYİZ’
Başkan yine amatör branşlardaki başarıyı anlatınca, “Siz de biliyorsunuz ki Türkiye’de kadın voleybol takımı şampiyon olduğu için kimse sokağa çıkıp kutlama yapmıyor” dedim. Yanıtı “5 yıl içinde o noktaya geleceğiz” oldu. Futbol takımının iyi bir kadro olduğu konusunda tartıştık. Benim elde iyi bir kadro olmadığı, kapasitenin 61 ila 74 puan arasında toplanmasına izin verebileceği, takımın daha da geliştirilmeye muhtaç olduğu fikrim karşısında, “En iyi takım bizimkisi. Beşiktaş ve Galatasaray’a 10 puan fark attık, Bursa’yı hesaba atmadık” dedi. Takıma katkı ve transferler konusunda geç kalınıp kalınmadığı hakkındaki endişeleri hatırlattığımda ise yanıtı “Kimse merak etmesin. Çalışmalarımızı yapıyoruz. Temmuz ortasında takımın neredeyse tamamı belli olmuş olur” şeklinde oldu. Başkanın anlattıkları bunlar. Mali kongre kulübe hayırlı olsun.


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder